Kőszegi Sporthorgász Egyesület

on . Beküldve: Magunkról

Kőszegi Sporthorgász Egyesület

1973 második felében a horgászatot kedvelők köréből Szervező Bizottság alakult Kőszegen, azon célból, hogy a Lakástextil Vállalat Posztó-Nemezgyára Sportszakosztályai között megalakulhasson egy horgász egyesület. A Szervező Bizottságot Balogh Ferenc, Hökkön Imre, Tóth Pál alkotta.

1973. november 25-én Oroszvári József a Lakástextil Vállalat Posztó-Nemezgyár igazgatója a „gyár vezetősége a Pártszervezettel és Szakszervezettel egyetértésben” engedélyezte a LATEX KŐSZEGI HORGÁSZ EGYESÜLET megalakítását, és működését.

1973. november 28-án a Lakástextil Vállalat klubhelyiségében megjelent 39 fő horgász, akik alakuló gyűlésükön kimondták a Latex Kőszegi Horgász Egyesület megalakulását, elfogadták az egyesület alapszabályát, és megválasztották az egyesület vezetőségét, tisztségviselőit.

Megalakulást követően az egyesület a Magyar Országos Horgász Szövetség tagja lett, és a Rábavidéki /horgász/ Intéző Bizottsága kezlésében lévő összes közös vízterületet használhatta.

A kőszegi horgászok önálló kezdeményezése alapján létrehozott, Kőszeg területén lévő téglagyári tó halasításában ettől kezdve a telepítéseket az intéző bizottság támogatta.

A „Kőszeg Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága” tervében Kőszeg területén létesítendő csónakázó tó megépítése 1978-ban megvalósult, és már az év őszén haltelepítésre is sor került. A csónakázó tó megépítése során a kőszegi horgászok, és nem utolsó sorban Kőszeg város polgárai társadalmi munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy a város idegenforgalmát fellendítsék, és a horgászsportot népszerűsítsék.

Megalakulástól kezdve nagy hangsúlyt fektettek az egyesület vezetői a horgászsport népszerűsítésébe, és az utánpótlás nevelésébe. Az őszi és téli hónapokban is tovább folyt az egyesületi élet, a Lakástextil Vállalat klubhelyiségében. Előadásokat, filmvetítéseket szerveztek, neves horgász személyiségeket hívtak meg, fiatal horgászokat készítettek fel városi, megyei, országos versenyekre, melyen szép eredményeket értek el. Horgász táborokat szerveztek Meggyeskovácsiban, Répceszentgyörgyön, az egyesület tagjainak horgász kirándulásokat szerveztek az ország vízterületeire.

A rendszerváltás, a Lakástexil Vállaltnál, és a Magyar Horgász Országos Szövetségnél bekövetkezett változást követően, a MOHOSZ Vas Megyei Szövetség tagegyesületeként folyt tovább az egyre nehezebb gazdasági helyzetben az egyesület élete, majd névváltozás következett, és az új neve az egyesületnek a Kőszegi Sporthorgász Egyesület lett.

A MOHOSZ Vas Megyei Szövetsége és a Kőszeg Város Önkormányzata között létrejött haszonbérleti szerződés keretében használták tovább a horgászok a két tavat. A haszonbérleti szerződés lejáratakor, 2005-ben Kőszegi Sporthorgász Egyesület igényt nyújtott be a Város Önkormányzata felé a haszonbérleti szerződésben foglalt halászati jog gyakorlására, melyet meg is kapott mind a két tóra.

A Kőszegi Sporthorgász Egyesület továbbiakban is fő céljai között kívánja érvényesíteni a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást a természetben, a sportszerű eszközökkel és módszerekkel történő horgászatot mind az egyesület tagjai,  mind  a városlakók részére.

A város idegenforgalmának fellendítésére magas színvonalú tájékoztató füzetet készített több ezer példányban az egyesület, és a tavak környezetének karbantartását, a látogatók nyugodt pihenésének eltöltésére a kellemes környezetet önállóan, saját erőből valósítja meg.

Kapcsolat

logo

  Kossuth 3,
   H-9730 Kőszeg

  Mobile: +36 20 285 8808, +36 20 285 8787

  info@koszegitavak.hu

Rólunk

Kőszeg legnagyobb civil szervezeteként működünk 1973 óta. Horgász egyesületként elkötelezett, néha már már harcos, ugyanakkor reális, mértéktartó természet- és környezetvédők vagyunk. Egyesületünkben és két tavunkon szívesen látunk mindenkit, aki ezen célokat magáévá tudja tenni és egy jól működő, rendezvényekben, programokban gazdag egyesület tagja szeretne lenni, vagy egyszeűen csak jól akarja magát érzeni. 

team1
team2
team3
team4
team5