egyesület

Elérhetőségünk

on . Beküldve: egyesület

KŐSZEGI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET

9730 Kőszeg Kossuth Lajos utca 3.

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Horváth Ferenc elnök 06-30/300-4527

Bálint Péter titkár 06-30/986-1660

Kovács Béla gazdasági felelős, halászati őr  06-20/281-3340

ifj Rába Attila környezetvédelmi felelős, halászati őr 06-30/454-1181

Fider Tamás ifjúsági és sportfelelős,halászati őr 06-20/573-6417

Békefi István tógazda (Csónakázó tó) 06-70/774-9025

Drescher Károly tógazda ( Téglagyári tó) 06-30/359-9980

Kőszegi Sporthorgász Egyesület

on . Beküldve: Magunkról

Kőszegi Sporthorgász Egyesület

1973 második felében a horgászatot kedvelők köréből Szervező Bizottság alakult Kőszegen, azon célból, hogy a Lakástextil Vállalat Posztó-Nemezgyára Sportszakosztályai között megalakulhasson egy horgász egyesület. A Szervező Bizottságot Balogh Ferenc, Hökkön Imre, Tóth Pál alkotta.

1973. november 25-én Oroszvári József a Lakástextil Vállalat Posztó-Nemezgyár igazgatója a „gyár vezetősége a Pártszervezettel és Szakszervezettel egyetértésben” engedélyezte a LATEX KŐSZEGI HORGÁSZ EGYESÜLET megalakítását, és működését.

1973. november 28-án a Lakástextil Vállalat klubhelyiségében megjelent 39 fő horgász, akik alakuló gyűlésükön kimondták a Latex Kőszegi Horgász Egyesület megalakulását, elfogadták az egyesület alapszabályát, és megválasztották az egyesület vezetőségét, tisztségviselőit.

Megalakulást követően az egyesület a Magyar Országos Horgász Szövetség tagja lett, és a Rábavidéki /horgász/ Intéző Bizottsága kezlésében lévő összes közös vízterületet használhatta.

A kőszegi horgászok önálló kezdeményezése alapján létrehozott, Kőszeg területén lévő téglagyári tó halasításában ettől kezdve a telepítéseket az intéző bizottság támogatta.

A „Kőszeg Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága” tervében Kőszeg területén létesítendő csónakázó tó megépítése 1978-ban megvalósult, és már az év őszén haltelepítésre is sor került. A csónakázó tó megépítése során a kőszegi horgászok, és nem utolsó sorban Kőszeg város polgárai társadalmi munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy a város idegenforgalmát fellendítsék, és a horgászsportot népszerűsítsék.

Megalakulástól kezdve nagy hangsúlyt fektettek az egyesület vezetői a horgászsport népszerűsítésébe, és az utánpótlás nevelésébe. Az őszi és téli hónapokban is tovább folyt az egyesületi élet, a Lakástextil Vállalat klubhelyiségében. Előadásokat, filmvetítéseket szerveztek, neves horgász személyiségeket hívtak meg, fiatal horgászokat készítettek fel városi, megyei, országos versenyekre, melyen szép eredményeket értek el. Horgász táborokat szerveztek Meggyeskovácsiban, Répceszentgyörgyön, az egyesület tagjainak horgász kirándulásokat szerveztek az ország vízterületeire.

A rendszerváltás, a Lakástexil Vállaltnál, és a Magyar Horgász Országos Szövetségnél bekövetkezett változást követően, a MOHOSZ Vas Megyei Szövetség tagegyesületeként folyt tovább az egyre nehezebb gazdasági helyzetben az egyesület élete, majd névváltozás következett, és az új neve az egyesületnek a Kőszegi Sporthorgász Egyesület lett.

A MOHOSZ Vas Megyei Szövetsége és a Kőszeg Város Önkormányzata között létrejött haszonbérleti szerződés keretében használták tovább a horgászok a két tavat. A haszonbérleti szerződés lejáratakor, 2005-ben Kőszegi Sporthorgász Egyesület igényt nyújtott be a Város Önkormányzata felé a haszonbérleti szerződésben foglalt halászati jog gyakorlására, melyet meg is kapott mind a két tóra.

A Kőszegi Sporthorgász Egyesület továbbiakban is fő céljai között kívánja érvényesíteni a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást a természetben, a sportszerű eszközökkel és módszerekkel történő horgászatot mind az egyesület tagjai,  mind  a városlakók részére.

A város idegenforgalmának fellendítésére magas színvonalú tájékoztató füzetet készített több ezer példányban az egyesület, és a tavak környezetének karbantartását, a látogatók nyugodt pihenésének eltöltésére a kellemes környezetet önállóan, saját erőből valósítja meg.

Csónakázó tó

on . Beküldve: Vizeink

Csónakázó tó

 

Ahol az országunkba a határátkelő mellett átlép a Gyöngyös-patak, az első duzzasztó zsilipet elhagyva, a Malomárok mellékágával fogja közre Kőszeg város egyik gyöngyszemét, a csónakázó és horgásztavat.

A Kőszegi Csónakázótavat 1978-ban a város északnyugati részén, a hegy lábánál létesítették (társadalmi munkával). Csónakázási és horgászati célra hozták létre. 2006.január 1-jétől a Kőszegi Sporthorgász Egyesület kezelésébe került a tó. Mielőtt a tóhoz érkeznénk, kialakított parkoló várja a horgászokat, kirándulókat. A parkolótól a tóhoz vezető rövid út mindkét oldalát szegélyező sövény mellett lehet még parkírozni ( a táblától 50 m megtétele után érkezünk a vízpartra). A szépen parkosított, rendezett, tiszta környezet azonnal szembetűnő látvány az ide látogatóknak. A tó, átfolyó rendszerének köszönhetően, folyamatosan a Gyöngyös mellékágából, a Malomárokból kapja a frissítő vizet.
Csónakázótó sekélysége ellenére a megye leghidegebb vizű tava, ugyanis a jégolvadás 1-1,5 héttel később következik be a megye többi tavához viszonyítva. A 3,3 ha-os tó fokozatosan mélyül 1,5- 2 méterig. Akadók nem találhatók a mederben. A tómeder váltakozva enyhén iszapos, kavicsos aljzatú. A tóban a keszegfélék népes családján túl természetesen fogható ponty, amur, süllő, és harcsa is. A víz tisztaságát jelzi, hogy a kandai jelzőrákok élnek a tóban. 2008 évtben az egyesület a tó körüli sétaúton 20 táblából álló halismereti tanösvényt, majd 2009 évben az ösvényhez kapcsolódó bemutatóházat létesített.

Téglagyári tó

on . Beküldve: Vizeink

Téglagyári tó

 


Az agyagbányászat során jött létre a tó. Vadregényes jellegét továbbra is szeretnénk megőrizni. Ez volt Kőszeg első tava. A tó 1 ha nagyságú, jelenlegi mélysége 2,5-3,5 méter. Északi, nyugati és déli oldalon meredek pertszegély övezi, amely keleti irányba fokozatosan lapos partszakaszba megy át. Parkolásra a vízparton van lehetőség, ahol hirdetőtábla tájékoztatja a horgászokat az aktuális tudnivalókról. Kapitális pontyok, amurok, harcsák kerültek ki a tóból, valamint a csukaállományra is büszkék lehetünk. Nem ritkák az 1 kg-os kárászok, és  a boilizók is szívesen látogatják a tavat.

Kapcsolat

logo

  Kossuth 3,
   H-9730 Kőszeg

  Mobile: +36 20 285 8808, +36 20 285 8787

  info@koszegitavak.hu

Rólunk

Kőszeg legnagyobb civil szervezeteként működünk 1973 óta. Horgász egyesületként elkötelezett, néha már már harcos, ugyanakkor reális, mértéktartó természet- és környezetvédők vagyunk. Egyesületünkben és két tavunkon szívesen látunk mindenkit, aki ezen célokat magáévá tudja tenni és egy jól működő, rendezvényekben, programokban gazdag egyesület tagja szeretne lenni, vagy egyszeűen csak jól akarja magát érzeni. 

team1
team2
team3
team4
team5